Informació sobre els polls i el seu tractament
Informació del Canal Salut de la Generalitat
Els polls són insectes parasitaris que viuen entre els cabells de les persones alimentant-se de la seva sang. Són de color grisenc, sense ales, fan uns dos mil·límetres de longitud i sobreviuen fins a trenta dies en una persona. Els ous, o llémenes, són blancs i encara més petits, gairebé com una escama de caspa i romanen més de dues setmanes. Són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.
Els polls són molt contagiosos i es reprodueixen ràpidament: cada femella posa entre cent i tres-cents ous que estan fortament adherits a la base del cabell. L’ou s’incuba entre set i deu dies i després es desenvolupa la larva.
El contacte proper o l’ús compartit d’efectes personals, com ara barrets o raspalls per al cabell, implica un risc de parasitosi. Els nens de tretze a onze anys i les seves famílies adquireixen polls amb més freqüència. sense que indiqui una manca d’higiene personal.
La parasitosi més freqüent i habitual en el medi escolar (pediculosi) està causada pel poll del cap (Pediculus capitis). El símptoma principal és la picor del cuir cabellut per la irritació que la saliva que l’insecte causa a la petita ferida de la picada. La irritació pot ser tan intensa que, en gratar-se, es poden produir pelades a la pell i infeccions bacterianes.
També hi ha polls del cos i polls púbics. A diferència dels polls del cos, els del cap mai no porten ni disseminen malalties, només viuen al cabell i ocasionalment en celles i les pestanyes.
Els polls del cos també s’alimenten de sang humana, però viuen als plecs i costures de la roba. Són més grans que altres tipus de polls i es relacionen amb una mala higiene o convivència en condicions d’amuntegament.
Els polls púbics infecten l’àrea vellosa de la regió púbica o el borrissol axil·lar. La infestació es dóna sobretot en adolescents i generalment es transmeten durant l’activitat sexual, però també per contacte físic amb objectes contaminats com ara la roba de llit o d’ús personal.
Els polls sobre el cuir cabellut i sobre la roba poden ser difícils de veure, excepte si la infestació és important.
Els polls: informació per pares i mestres
- Què són?
El poll del cap és un insecte d’uns 2 mm de llarg, de color gris que viu entre els cabells, on troba un ambient càlid i humit. És un paràsit que s’alimenta de sang. Viu entre 16 i 30 dies. La seva reproducció és molt ràpida. La femella posa entre 100 i 300 ous (llémenes), que tarden entre 7 i 10 dies en incubar la larva fins que neix el poll. Les llémenes s’adhereixen fortament a la base del cabell i són blanques. Aquests polls no transmeten malalties i no són en si mateixos cap risc per la salut pública.
- Com saber si se’n tenen?
El símptoma principal és una picor persistent al cap produïda per la irritació que fa la saliva del insecte a la petita ferida de la picada. Gratar-se el cap pot produir lesions a la pell i infeccions bacterianes. Les zones on és més fàcil detectar els polls i les llémenes són el clatell i darrera les orelles. Els polls adults són difícils de veure perquè fugen de la llum.
- Com es transmeten?
Els polls es desplacen ràpidament. No salten ni volen. Passen d’un cap a l’altre per contacte dels cabells. Això és més freqüent en situacions on hi ha una estreta convivència com a les llars, les escoles i les guarderies. Al contrari del que molts pensen, el poll afecta igual als cabells sans i nets. També es poden encomanar si s’intercanvien pintes, gorres, pinces del cabell, tovalloles… El contagi pot produir-se mentre hi hagi un poll viu en els cabells de la persona parasitada o en els seus accessoris. D’aquí la importància d’eliminar totes les llémenes.
Els polls es difonen fàcilment entre les persones, i en especial entre els nens. Afecten a persones de qualsevol edat i de totes les classes socials. El contagi es produeix sobretot a l’entorn de la persona parasitada (família, companys d’escola, mestres…).
- Què cal fer quan s’està afectat?
A les escoles convé que el tractament dels nens/es parasitats sigui simultani per evitar contagis entre els que encara no han començat el tractament i els ja tractats. Si hi ha familiars afectats l’han de fer també al mateix temps, per evitar a través d’ells tornin els polls a l’escola. Els nens no parasitats no s’han de tractar. Es recomana que un alumne afectat no assisteixi a l’escola fins que hagi fet el primer tractament.
- Els polls a l’escola
L’escola és un lloc on la presència de polls al cap pot ser freqüent, ja que la convivència de molts nens n’afavoreix la difusió, malgrat que pares i mestres ens preocupem per evitar-ho. Us recordem que els polls del cap no transmeten malalties i no són cap risc per la salut, però convé eliminar-los.
- Mesures preventives:
- Raspallar els cabells cada dia, mantenint nets els raspalls.
- Informar als nens/es que l’intercanvi d’objectes pot afavorir el contagi. Per tant no s’han de compartir ni pintes, ni raspall de cabell, ni tovalloles, ni gorres.
- Revisar els cabells dels nens/es i de les persones que hi conviuen dos o tres cops per setmana, sobretot si es graten el cap o es queixen de picor.
- Si observeu que el vostre fill/a té polls cal que aviseu al mestre/a, o al director/a de l’escola.
- No s’han d’administrar insecticides “per prevenir” a persones no parasitades.
- Què cal fer amb un nen afectat de polls?
El tractament es basa en una aplicació d’un preparat insecticida específic (loció o xampú, esprai, crema). Cal seguir al peu de la lletra les instruccions dels prospectes i repetir l’aplicació l’endemà i al cap de 7 o 8 dies.
Un cop fet el tractament les llémenes (ous) poden seguir visibles, encara que siguin mortes. Per treure-les es pot esbandir el cabell amb una barreja d’aigua i vinagre, i després passar una pinta amb les pues molt fines (un llemener), o treure-les amb els dits. Cal revisar el cap una setmana després d’haver acabat el tractament per confirmar que no han nascut més polls.