Ressenya del taller sobre “Els infants i el dol”

El passat 8 de maig va fer-se a la nostra escola un taller sobre els infants i el dol. Van assistir-hi 20 persones, 5 d’elles procedents d’altres escoles de Sant Quirze. El taller va durar 3 hores i va servir per donar eines per comunicar, compartir i viure el dol amb els nens.

El taller el va conduir Xusa Serra i va remarcar aquestes idees:

  • El procés de dol és directament proporcional a la relació emocional que es té amb l’ésser estimat que ha mort, quan més relació es té més temps es triga en passar el dol.
  • S’han de tractar els nens com a petits adults, és a dir no amagar cap informació relacionada amb la mort , malaltia o dol relacionat amb un ésser estimat.
  • Enterrar definitivament el tabú de la mort. Les mentides o la manca d’informació en els infants i els adolescents els fa sentir desprotecció, confusió i desconfiança, quan el que necessiten és tenir l’oportunitat de conviure i aprendre de les situacions difícils que els ha tocat viure.
  • Preguntar i demanar als nens què volen saber o què volen veure o viure (visites hospital, presència tanatori per exemple).
  • No forçar mai l’infant ni cap a un sentit ni cap a l’altre. Deixar que el nen esculli lliurement què vol fer davant una situació límit (per exemple, deixar que es pugui despedir de l’ésser estimat si així ho vol)

El format de cercle dels assistents va permetre expressar més còmodament les idees i entrar en un torn de preguntes on van sortir temes com aquests: s’ha d’explicar tota la veritat als nens ? Se’ls ha de deixar participar en els rituals de dol de la família ? És bo que vegin a l’ésser estimat una vegada mort i que en recordin aquesta imatge?

foto

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: